April 22, 2020

Designed with Brendan Woods Architect, 4orm have successfully negotiated a planning consent for a new house in the Thames floodplain in West London. The house, which replaces a very time-worn cottage is raised to a level that will ensure it remains safe and dry from 100 year predicted flood levels and will be constructed to Passivhaus principles. The form of the dwelling and choice of materials supports the idea of a house amongst trees and by the river, recalling the language of boathouses and pavilions. The house will touch the ground lightly and integrate with the garden. Impermeable hard surfaces will be replaced with better-draining materials. The capacity of the flood plain to store water is enhanced and SuDS surface water drainage will reduce flood risk elsewhere. A sub-standard and very energy-inefficient dwelling will be replaced with a contemporary home that will play its own part in reducing direct sources of carbon emissions.

Please reload

© 2016 4orm